10.10.2016
Ville Suhoselle myönnettiin opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonjulkistamisen valtionpalkinto elokuvasta Ompelijatar. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot myönnetään tieteellisen, taiteellisen ja teknologisen tiedonvälityksen alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä, joka on lisännyt kansalaisten tietämystä ja antanut virikkeitä yhteiskunnalliselle keskustelulle. Palkinto on suuruudeltaan 15 000 euroa.
”Olen äärimmäisen otettu palkinnosta. Muistini mukaan aloittaessani elokuvauraani 1980-luvulla sain ensimmäisen apurahani juuri Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnalta.
Ompelijattaressa alusta lähtien tavoitteeni oli tuoda esille tietoja historiallisista tapahtumista, jotka yleensä on kerrottu muutamalla lauseella. En kuitenkaan osannut aavistaa, kuinka syvälle asioiden tilaan täytyi mennä, että alkoi todella hahmottaa yhden ihmisen elämänkulun ympärille liittyviä yksityiskohtia ja niiden merkityksiä. Olen koonnut historian fragmenteista Martta Koskisen tarinan nöyränä tiedostaen, että nekin muodostavat vain yhden polun siitä, mitä kaikkea aikoinaan tapahtui. Toivon, että tarina osaltaan kuitenkin lisäisi ymmärrystä lähestyä historiaa ja sen ristiriitaisuuksia avarakatseisesti ja haastaa sinetöityjen totuuksien historiankirjoitus.” -Ville Suhonen
Ompelijatar on historiallinen dokumentti vuonna 1896 syntyneestä ompelijatar Martta Koskisesta, joka teloitettiin vuonna 1943. Hän oli viimeinen valtion teloittama nainen. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Ville Suhonen haluaa tuoda esille Suomen historiaa ja käyttää esimerkkinä yhden ihmisen kohtaloa.
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta perusteli valintaa näin: Dokumentin vahvuus on taitavasti rakennetussa henkilökuvassa. Martta Koskinen on elokuvassa yksilö, persoona, eikä pelkkiä merkintöjä arkistomateriaalissa. Osaava aineistonkäyttö rakentaa draamaa, elävöittää Martta Koskisen tarinan ja kuvaa samalla nuoren valtion kivuliaita alkuvuosia. Näin syntyy laaja kuva aikakauden hengestä.
Ville Suhonen on monipuolinen taiteilija, joka on kertonut niin historiasta kuin luonnon ihmeistä. Hän on ohjannut ja kirjoittanut 30 elokuvaa, kolme nuorten romaania, yhden lasten kuvakirjan sekä luontokirjan Metsän tarina, joka nähtiin myös dokumenttielokuvana. Suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi Poika ja ilves -elokuvan käsikirjoittajana ja toisena ohjaajana. Vuonna 1983 ylioppilaaksi kirjoittanut Suhonen on opiskellut Helsingin yliopistossa taidehistoriaa ja teatteritiedettä vuosina 1984-1988 ja toiminut kriitikkona vuodesta 1986 alkaen. Ylioppilaslehden elokuva- ja kulttuuriarvostelijana Suhonen toimi vuosina 1988-1992.
Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä. TJNK on OKM:n asiantuntijaelin, joka seuraa tieteen, taiteen ja tekniikan eri alojen saavutuksia Suomessa ja ulkomailla sekä muun kansallisen ja kansainvälisen tiedon kehitystä.